Nieuws uit en over Kralingen

Spreekuur in Kralingen: ‘Ik heb het niet meer zo op studenten’ Erasmus Magazine, 060922

Nieuws Kralingen

Bewoners van de wijk zijn de baldadige overlastgevers, kots op straat en het eeuwige slaapgebrek zat.

Op een spreekuur konden bewoners van Kralingen afgelopen woensdag hun ongenoegen uiten over de overlast van studenten in hun wijk. Samen met de gemeente en handhavers spreken ze over problemen en oplossingen. Praten doen ze niet meer met studenten. “Daar heb ik slechte ervaringen mee.”

Francis van der Starre staart terneergeslagen voor zich uit. Ze is een van de buurtbewoners bij een inloopspreekuur van de gemeente in een achterafzaaltje in het protestantschristelijke zalencentrum Pro Rege op de Oudedijk. Koffie slaat ze af. “Toen ik ze om zes uur ’s nachts vroeg of ze konden stoppen met het lawaai, gooiden de dronkaards spullen naar me. Gelukkig stond ik aan de andere kant van het water waardoor ik niet geraakt ben. Maar ik was bang.” Ze woont op de Oostmaaslaan tegenover het Erasmus International House, een groot complex voor internationale studenten. Tot diep in de nacht feesten studenten op het dakterras van het gebouw. Al zeven jaar dient ze klachten in, zonder dat er een oplossing komt.

Stoplichtsysteem
Daarom vindt Van der Starre het fijn dat ze nu in ieder geval haar verhaal kwijt kan op het inloopspreekuur. Om de week op woensdag probeert de gemeente zulke inloopspreekuren te organiseren. Wijknetwerker Cherif Jeffali, expert woonoverlast Rob Keereweer, handhavers Ramon Hoen en Nino Papa en medewijkbewoner en bestuurder van burgeractiebeweging Stop Overlast Kralingen (STOK) Hetty Rommers wachten de bewoners op met een kop koffie of thee.

De aanhoudende overlast die Kralingers ervaren van studentenhuizen vroeg om ingrijpendere maatregelen. Sinds februari heeft de gemeente daarom het zogenaamde ‘stoplichtsysteem’ ingevoerd. Hierin staan studentenhuizen in de categorie ‘groen’, ‘geel’ ‘oranje’ of ‘rood’. Bij rood is er een kans dat de politie de verhuurder onder druk zet om de kamervergunning in te trekken en dat de huurder een dwangsom van 3000 euro moet betalen. Ook gaan stewards in de wijk patrouilleren om in de nachtelijke uren de geluidsoverlast op straat aan te pakken. Vanaf 1 september is het niet meer mogelijk om een vergunning aan te vragen voor kamerverhuur aan drie of meer studenten. Rob Keereweer van de gemeente is daar blij mee. “Hopelijk dring je daardoor verkamering terug.”

Gillende Italianen
Maatregelen zijn vóór de introductie van het stoplichtsysteem wel eerder genomen maar die werken vaak niet. Zo heeft studentenhuisvester SSH, die het Erasmus International House beheert een slim Mosquito-alarm laten plaatsen boven het dakterras. Buurtbewoners kunnen hiermee met een app een hoge toon activeren die de studenten weg zou moeten jagen. Maar dat apparaat heeft geen effect volgens Van der Starre, die het alarm ook bestuurt met een app. “Ze plaatsten zo’n ding op het dakterras bij de internationale studenten. Maar die lijken het niet eens te horen. Ze komen steeds weer terug.” Genoeg is genoeg, vindt ze. “Ik heb het niet meer zo op studenten, elke avond hoor ik weer gillende Italianen.”

Lees verder bij: erasmusmagazine.nl

Home
Meld overlast
Achtergrond
In media